Podcast De Ontwaakte Leider

Persoonlijk Leiderschap begint thuis. Wat geef jij jouw kinderen mee?

RUZIE MAKEN ALS BROER EN ZUS IS NORMAAL. Dat werd mij vroeger verteld. Ik vond het maar 'armoedig'. Er moest toch een andere manier zijn om elkaar te verstaan en in verbinding te zijn met elkaar?

Thuis hadden ze daar weinig boodschap aan. Mijn moeder greep mijn zus en ik flink hard bij de bovenarm en zei: 'Uit elkaar jullie', als we ruzie hadden of als er flink met deuren werd gegooid. En dat was het.

Het was zo onbevredigend voor me. Ik wilde vertellen hoe ik me voelde en begrijpen waarom m'n zus deed wat ze deed. Ik voelde zoveel in de onderstroom en niemand die er woorden of aandacht aan gaf.

Het is één van de redenen geweest waarom ik geen kinderen vlak na elkaar wilde. Met 1,5 jaar tussen mijn zus en ik, leek me dat één van de oorzaken waarom het vaak botste. Ik nam me voor om mijn kinderen te laten ervaren hoe ze van een onenigheid kunnen leren om dichter bij zichzelf en bij elkaar te komen.

Want de contrast, de polariteit of daar waar het schuurt, zijn onze grootste leermeesters! Maar iemand moet je wel laten zien, hoe van zon moment te leren vanuit een verruimde blik, met oog voor de onderstroom.

In heel veel gezinnen gebeurt dat helaas niet doordat de ouders hierin onbekwaam zijn, waardoor deze onbegrepen dynamieken later meegenomen worden naar de werkvloer, in teams, in de bestuurskamers, in de politiek..

..tja, waar niet eigenlijk?

Alles wat we vroeger thuis niet geleerd hebben, komt er vaak als een emotioneel en psychologisch onvermogen uit op latere leeftijd in werk - en privé relaties.

Inmiddels zijn ze 19 en 14 mijn kinderen. Ze hebben echt nog nooit ruzie gehad of elkaar uitgescholden. Die ene keer, een jaar of 5 geleden, dat ze tegen over elkaar stonden, heb ik ze gevraagd:

'Hoe voelt dit, voel je je nu fijn?'
Nee, zeiden ze ieder.
'Zijn jullie bereid te onderzoeken waarom je voelt wat je voelt?'
Ja, zeiden ze ieder.

Ik heb ze meegenomen in een helende ontmoeting, waarin ze binnen 10 minuten zich diep met zichzelf en met elkaar verbonden voelden.

Shift of energy!
Met enorme liefde en verbinding als gevolg.

Of ze zich staande kunnen houden in een maatschappij waar wel gescholden wordt en er vele nare conflicten zijn?
Ze doen het al.

Jong geleerd, is immers oud gedaan.

#Lead to wholeness

Kijk voor de leergang op deze pagina. 

Stay Connected 

Join our mailing list to receive Mireille's inspirational Sparkle writings.

You can unsubcribe any time and your details wil not be used for any other purpose.